Lezing over fresco’s

08-02-2017 Frescolezing in de Grote kerk Dordrecht, aanvang: 20 uur, Lange Geldersekade 2 Dordrecht

01-12-2016 Inspiratiesessie Fresco’s in FluXalon, aanvang: 20 uur, Klaas Katerstraat 7b Zaandam

Over de inspiratiesessie:
Een fresco (Italiaans voor ‘vers’) is een muur- of plafondschildering waarbij de verf direct op de vochtige kalkmortel wordt aangebracht. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig schilders die kunnen leven van het maken van fresco’s. Annelies Toebes uit Dordrecht is fresco-schilder en zal tijdens de Inspiratiesessie deze donderdag verhalen over deze oude Italiaanse schilderstechniek met de focus op kleur.
Een fresco (Italiaans voor ‘vers’) is een muur- of plafondschildering waarbij de verf direct op de vochtige kalkmortel wordt aangebracht. Na het drogen vormt zij daardoor een geheel met de ondergrond. Een fresco bestaat uit twee à drie voorbereidende lagen stuc. In een dagdeel kan steeds een beperkt gedeelte van de muur worden beschilderd, zolang de kalk nog vochtig is. Mede daardoor is het een zeer arbeidsintensieve en ambachtelijke werkvorm dat met recht ’slow painting’ mag worden genoemd. Een kunst die in schril contrast staat tot het vluchtige hedendaagse consumentisme.

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig schilders die kunnen leven van het maken van fresco’s. Annelies Toebes uit Dordrecht is fresco-schilder en zal verhalen over deze oude Italiaanse schilderstechniek met de focus op kleur. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de kunsten (Artez) in Arnhem alvorens ze de fresco opleiding in Prato (Italië) volgde. Ze werkt als zelfstandig ondernemer en maakt fresco’s binnen en buiten, voor zowel particulieren als in de openbare ruimte. Meer informatie over haar en haar werk is te vinden op http://www.fresco-design.eu.