Fresco Design
Voor moderne fresco's en kalk muurschilderingen
Bekijk recente projecten

Restauratie

Een volledig uitgeharde (dus geheel gedroogde) fresco heeft erg weinig onderhoud nodig. Doordat het fresco een onderdeel is geworden van de muur is het erg robuust .
De goed gedroogde fresco-wand (gemaakt in de originele fresco-techniek) is af te nemen met zachte zeep en een zachte enigszins vochtige doek. Zo zijn stof en vlekken te verwijderen. Stevig boenen wordt afgeraden.
Ook een buitenfresco, gemaakt met silicaatverf, kan op dezelfde wijze gereinigd worden.
Bij een secco-wand kan het gebruikt van water afgeraden worden, afhankelijk van de gebruikte tempera(verf).
Een schildering met kalkverf is delicater, schoonmaken met water kan hier beslist niet.

Voor restauraties en het laten uitvoeren van een strappo kunt u terecht op onderstaande link:
Restauratie aanvragen

Deze drie foto’s zijn voorbeelden van hoe een strappo toegepast kan worden. Op de muur in mijn atelier heb ik een abstracte fresco geschilderd. Na 6 maanden wachten heb ik warme beenderlijm en kaasdoek in lagen op de schildering aangebracht. Daarna, als na een paar dagen wachten alles goed droog is, wordt het doek eraf getrokken. De bovenste schilderlaag op een laagje stuc komt mee.

De achterkant wordt vrij gemaakt van stucresten en gefixeerd. Dan worden nog twee lagen doek (katoen) aangebracht om alles wat stevigheid mee te geven. Vervolgens wordt voorkant van de strappo behandelt. Op een vacuumtafel met onderwarmte worden de bovenste twee lagen uitgewassen. Als alle lijm verwijderd is wordt het fresco drooggedept en kan deze op een nieuwe drager worden geplakt.

Bij ‘Projecten’ is het fresco paneel, het resultaat van bovenstaande methode te zien.

Maak nu een afspraak.

Direct persoonlijk contact