Fresco Design
Voor moderne fresco's en kalk muurschilderingen
Bekijk recente projecten

Restauratie

Laatste retouches aan de overgezette muurschildering, Van Roode. De Doelen

Bekijk, via de link hieronder, een voorproefje van de film over het restauratie project van Van Roode (uit het Dijkzigt Rotterdam). In het oude Dijkzigt ziekenhuis waren 4 grote muurschilderingen van Rotterdamse naoorlogse kunstenaars gemaakt rond 1961. Het CBK Rotterdam wilde de Van Roode schildering bewaren, vanwege zijn vele monumentale werken in Rotterdam én omdat dit werk zijn enige grote abstracte werk is. Samen met een paar medewerkers heb ik de schildering met de ‘strappo’ techniek van de muur gehaald. Na verschillende bewerkingen is de schildering op 10 panelen geplakt en geretoucheerd. Het is nu weer in zijn geheel te bewonderen: het hangt op een prachtige plek in De Doelen.

Dit korte filmfragment nu even ‘Moois Dijkzigt’ genoemd, is een deel van de langere film ‘De tijdreis van Van Roode’, gemaakt door Christiaan van Schermbeek. Op 5 juni 2022 (Pinksteren) wordt de film getoond bij RTV Rijnmond.

https://vimeo.com/702077315

van Roode, muurschildering

Van Roode op 10 panelen, De Doelen

 

Onderhoud

Een volledig uitgeharde (dus geheel gedroogde) fresco heeft erg weinig onderhoud nodig. Doordat het fresco een onderdeel is geworden van de muur is het erg robuust .
De goed gedroogde fresco-wand (gemaakt in de originele fresco-techniek) is af te nemen met zachte zeep en een zachte enigszins vochtige doek. Zo zijn stof en vlekken gemakkelijk te verwijderen. Stevig boenen wordt afgeraden.
Ook een buitenfresco, gemaakt met silicaatverf, kan op dezelfde wijze gereinigd worden.
Bij een secco-wand wordt het gebruikt van water afgeraden, maar natuurlijk is dit ook afhankelijk van de gebruikte tempera(verf).
Een schildering met kalkverf is delicater, schoonmaken met water kan hier beslist niet.

 

Restauratie en de ‘strappo’

Voor verschillende restauratie opdrachten kunt u bij mij terecht, b.v. grote wandpanelen en muurschilderingen gemaakt met olieverf. Maar mijn specialisatie in het restauratie-veld is het afnemen van het fresco/de muurschildering. Dez afname van de muur heet een ‘strappo‘.

Hoewel een strappo soms ook andere toepassingen kent is het feitelijk een fresco-restauratie techniek. De strappo wordt naast de stacco ingezet als een afname noodzakelijk is. ‘Strappare’ betekent afscheuren of aftrekken.

Met warme lijm en dunne doeken wordt het bovenste laagje, de verflaag, van het fresco eraf gehaald. Als de lijm goed is uitgehard, trek je namelijk met de doeken de bovenste dunne stuclaag eraf. Deze techniek werd in Italië veel toegepast, maar inmiddels wordt de strappo alleen nog uitgevoerd als er geen andere mogelijkheden meer zijn. Dus als het gebouw wordt afgebroken, of als er door constructiefouten (b.v. een lekkage) het gevaar bestaat dat de schildering nog meer wordt aangetast.

De strappodelen kunnen na uitgebreide behandeling (fixatie, bedoeking en het uitwassen van de lijm) geplakt worden op een andere drager, b.v. een aluminiumplaat. Ze kunnen ook rechtstreeks op een muur worden teruggeplaatst, zonder tussenkomst van een externe drager.

 

Voor restauraties aan fresco’s en/of het laten uitvoeren van een strappo kunt u terecht op onderstaande link:
Restauratie aanvragen

 

Maak nu een afspraak.

Direct persoonlijk contact