Fresco Design
Voor moderne fresco's en kalk muurschilderingen
Bekijk recente projecten

Restauratie

 

Onderhoud

Een volledig uitgeharde (dus geheel gedroogde) fresco heeft erg weinig onderhoud nodig. Doordat het fresco een onderdeel is geworden van de muur is het erg robuust .
De goed gedroogde fresco-wand (gemaakt in de originele fresco-techniek) is af te nemen met zachte zeep en een zachte enigszins vochtige doek. Zo zijn stof en vlekken te verwijderen. Stevig boenen wordt afgeraden.
Ook een buitenfresco, gemaakt met silicaatverf, kan op dezelfde wijze gereinigd worden.
Bij een secco-wand kan het gebruikt van water afgeraden worden, afhankelijk van de gebruikte tempera(verf).
Een schildering met kalkverf is delicater, schoonmaken met water kan hier beslist niet.

 

Restauratie

Mijn specialisatie in het restauratie-veld is het afnemen van het fresco van de muur, dit heet een strappo.

Hoewel een strappo soms ook andere toepassingen kent is het feitelijk een restauratie techniek. De strappo wordt naast de stacco ingezet als een afname noodzakelijk is. ‘Strappare’ betekent afscheuren of aftrekken.

Met warme lijm en dunne doeken wordt het bovenste laagje, de verflaag, van het fresco eraf gehaald. Als de lijm goed is uitgehard, trek je namelijk met de doeken de bovenste dunne stuclaag eraf. Deze techniek werd in Italië veel toegepast, maar inmiddels wordt de strappo alleen nog uitgevoerd als er geen andere mogelijkheden meer zijn. Dus als het gebouw wordt afgebroken, of als er door constructiefouten (b.v. een lekkage) het gevaar bestaat dat de schildering nog meer wordt aangetast.

De strappodelen kunnen na uitgebreide behandeling (fixatie, bedoeking en het uitwassen van de lijm) geplakt worden op een andere drager, b.v. een aluminiumplaat. Ze kunnen ook rechtstreeks op een muur worden teruggeplaatst, zonder tussenkomst van een externe drager.

 

Voor restauraties aan fresco’s en/of het laten uitvoeren van een strappo kunt u terecht op onderstaande link:
Restauratie aanvragen

strappo, stap 1
van Roode, Dijkzigt Rotterdam
strappo, stap 1
Van Roode, Dijkzigt Rotterdam

Maak nu een afspraak.

Direct persoonlijk contact