Francesco del Cossa, fresco cyclus in Ferrara

Francesco del Cossa was een tijdgenoot van Cosmè Tura. Over zijn achtergrond en vormingsjaren is weinig bekend. Hij was de zoon van een steenhouwer/metselaar.
Waarschijnlijk leerde hij vooral van de werken van Donatello en Mantegna, die in die tijd van belang waren in het kunstenaarsmilieu van Padova en Ferrara.
Net als Tura liet hij zich vooral inspireren door nieuwe elementen in de schilderkunst die Piero della Francesca inbracht (een sereen humanisme, geometrische vormen en kundig gebruik van het perspectief). Bij del Cossa zijn de figuren wat plechtiger en steviger geschilderd dan bij Piero della Francesca.

 

Waarschijnlijk organiseerde Cosmè Tura de schilderswerkplaats in het Palazzo Schifanoia. Het ontwerp van de fresco cyclus werd gebaseerd op het iconografische programma van Pellegrino Prisciano. Hierin zijn veel verwijzingen te vinden naar astrologische, filosofische en literaire thema’s.
De eerste opzet bestond uit 12 sectoren, voor elke maand één (waarvan er nu nog slechts 7 over zijn: maart, april, mei, juni, juli, augustus en september). Vervolgens was elke sector in drieën opgedeeld. In het bovenste gedeelte werd de beschermgod van de maand afgebeeld, omringd door zijn zonen die zich bezighielden met de typische activiteiten van die specifieke maand.
De middenband, op een blauwe achtergrond, toonde het sterrenbeeld van de maand en de drie bijbehorende decanen.
Het onderste gedeelte van de muur werd gebruikt om officiële scènes uit het leven van Borso d’Este uit te beelden. Zij moesten een beeld geven van zijn idealen als heerser & staatsman en tevens de staat zelf met zijn verschillende functies vieren.

Borso d’Este was politiek ambitieus, met de fresco cyclus wilde hij zichzelf portretteren als ideale heerser.
Zijn schilders behandelde hij slecht, ze werden minimaal voor hun diensten betaald. Dit was ook de reden dat Francesco del Cossa uiteindelijk naar Bologna vertrok om daar zijn eigen schildersschool te beginnen.

https://astrologyandart.wordpress.com/2013/04/20/salone-dei-mesi-in-palazzo-schifanoia-ferrara/
http://www.engramma.it/eOS2/index.php?id_articolo=1470
http://www.engramma.it/eOS2/ndex.php?id_articolo=1245