Palazzo Schifanoia Ferrara, het hof

Bij fresco’s denken veel mensen aan muurschilderingen in kerken en kloosters, die vooral bijbelverhalen en heiligen tonen. Maar er zijn ook behoorlijk wat profane fresco’s te zien in verschillende paleizen en villa’s in Italië. Waaronder de fresco’s in Mantova, Florence en Ferrara.
In Ferrara in het Palazzo Schifanoia, vind je de allegoriën van de maanden. Een deel daarvan is verwoest maar een aantal muren is nog wel in goede staat. Zoals de ‘Allegoria di Marzo, Aprile e Maggio’, geschilderd van 1469-1470 door Francesco del Cossa (en anderen uit de scuola ferrarese: Ercole di Roberti, Baldassare d’Este en mogelijk ook Cosmè Tura) .


Francesco del Cossa, allegorie van de maand april, detail, fresco

Met Niccolò d’Este krijgt het hof in Ferrara vorm. Hij laat het kasteel bouwen en sticht de universiteit. Ook zorgt hij voor een cultureel klimaat aan het hof door schrijvers opdrachten te geven. Er ontstaat een uitgebreide bibliotheek en Ferrara werd een internationaal boekdrukcentrum.
Onder het regime van Lionello d’Este (1441-1450), krijgt Ferrara een geheel eigen plaats in het Italiaanse culturele landschap. Lionello werd opgeleid door de humanist Guarino Veronese en heeft contacten met alle belangrijke kunstenaars uit zijn tijd, Pisanello, Alberti, Jacopo Bellini, Piero della Francesca en Mantegna. Hij heeft ook contacten met de Vlaamse schilders.


Pisanello, portret van Lionello d\’Este

Het hof van Ferrara wordt een ontmoetingscentrum voor kunstenaars op doorreis. Dit zorgt voor kruisbestuiving met name in de schilderkunst. Het geeft een bijzonder stempel aan de ‘scuola ferrarese’. Kenmerkend zijn de rationele toepassing van het perspectief, het heldere licht in de werken van Piero della Francesca, maar ook de uitgewerkte details (zoals in de Vlaamse schilderkunst). De schilders van Ferrara ontwikkelden meer en meer een eigen stijl, een sterke lijnvoering en een grote expressiviteit zijn daarvan de belangrijkste kenmerken.


Andrea Mantegna, het lichaam van de martelaar Christoffel wordt weggebracht, fresco, (strappo)

Borso d’Este, Lionello’s bastaardzoon, werd in 1471 door de paus benoemd tot hertog van de stad. Dat moest groots gevierd worden; Het paleis werd verbouwd. Er kwam een hertogelijk appartement en een salon voor ontvangsten van ambassadeurs en delegaties.
In de ‘Salone Dei Mesi’ kwam de fresco cyclus. Dit thema was al in de middeleeuwen bekend (ze zijn ook in getijdenboeken terug te vinden) en vierde de verbinding van de heilige kosmische orde met het alledaagse agrarische leven.

http://www.frieze.com/issue/article/picture-piece-frescoes-in-the-palazzo-schifanoia-ferrara/
https://it.wikipedia.org/wiki/Salone_dei_Mesi
https://it.wikipedia.org/wiki/Rinascimento_ferrarese